Page content

article content

Detox review: mijn 7 daagse kuur

Je moet eens een detox doen, zei een vriendin. Nou bedankt, gatverdamme wat is het eerste sapje vies! Veel teveel citroen of limoen of in ieder geval, het is zuur. Ik neem maar behoorlijk grote slokken, dan is het sneller op. Nou dat was dan mijn ontbijt van de eerste dag. Zonde, daar heb ik niet van kunnen genieten.

2,5 uur later staat er een smoothie op het programma. Daar kijk ik wel naar uit. In het boekje stond een recept met aardbei en banaan! Het is inderdaad ook best lekker, dat moet ik toegeven. Daar kwam ik later op terug: dezelfde smoothie voor lunch, tussendoor en als avondeten is niet erg afwisselend… ’s Avonds ben ik van ellende met een rommelende maag maar vroeg gaan slapen. Tja detoxen, waarom wilde ik dit ook alweer?

Wat is detoxen?

Detox is een afkorting van detoxificatie, het ontgiften van je lichaam. Je reinigt de organen in je lichaam door middel van bijvoorbeeld een dieet of voedingssupplementen. Een ‘schoon’ en energiek gevoel in combinatie met een verbetering van je spijsverteringsysteem zou het effect moeten zijn. Dat sprak mij wel aan!

Vaak houdt het detox-dieet in dat je geen vast voedsel mag eten. Je drinkt alleen groente en fruit sappen of smoothies in combinatie met veel water en eventueel speciale detox thee. Er zijn echter ook andere manieren om te detoxen. Denk bijvoorbeeld aan lymfedrainage, een therapeutische massage of een darmspoeling.

Aangezien dat laatste mij niet helemaal aanspreekt had ik gekozen voor een 7-daagse detox-kuur vanuit het boek ‘Groene sapjes’.

detoxen met groene sapjes

Detoxen met groene sapjes

Wat is er in het boek te vinden? Logisch: het staat vol met verschillende sapjes en smoothie recepten die te maken zijn met een blender of juicer.

Naast deze inspiratievolle recepten vind je in het boek ook uitleg over verschillende (vergeten) groenten en fruitsoorten en de uitwerking hiervan op het lichaam.

Recepten voor verschillende soorten shots en notenmelk zijn trouwens ook terug te vinden. Met de beschreven recepten kan je een uitgeschreven 7-daagse detox-kuur volgen.

In deze detox-kuur komen uiteenlopende soorten groenten en fruit aan bod, zodat je gedurende de week verschillende soorten vitamine binnen krijgt. De gehele dag is voor je uitgeschreven: iedere ochtend bestaat uit een groentesap en de rest van de eetmomenten gedurende de dag is het dus de eerder beschreven identieke smoothie.

Detox Groentesap Kiwi Aardbei

Hoe is mijn detox-kuur gegaan?

Ik hoopte dat ik het drie/vier dagen vol zou kunnen houden en had vooraf al mijn twijfels bij het volhouden van een hele week.
detox denken aan eten
De eerste dag belde een vriendin of ik met haar ging lunchen. Bedankt hoor, maar ik eet de aankomende dagen niet. Natuurlijk had ik zin om te eten, maar dan zat ik om de 3 uur weer aan zo’n sapje. Dat kwam echt mijn neus uit!

Mijn energielevel en humeur kwam het ook niet ten goede. En dan die hoofdpijn na verloop van tijd! Pff, dat was echt keihard doorzetten. Met een collega een kopje koffie drinken tegen de hoofdpijn kan niet eens. Een ontspannend drankje in de stad ook niet. Ach ja, je weet dat dat later natuurlijk weer goed komt, maar feit is dat je zo iedere keer gezelligheid en sociaal contact misloopt. Dat vond ik vreselijk!

De tweede en derde dag had ik niet eens per se honger, mijn buik voelde alleen zo raar aan. Het personeelsuitje dat die dag was gepland, ging helaas niet door voor mij. Ik kon toch al niet eten, maar nu was ik zelfs ziek van de detox geworden. Wil ik functioneren op mijn werk, dan moet ik echt iets eten, dacht mijn lichaam de hele tijd.

7 dagen detoxen werd 3 dagen detoxen

Het was prettig voor mijn maag en energielevel dat ik de vierde dag weer wat vast voedsel at. Stoppen na de derde dag voelde inderdaad als een lichte mislukking maar eigenlijk was dat het ook weer niet. Ik was een ervaring rijker. Een nieuwe start voor mijn maag en darmen.

Ik probeerde zoveel mogelijk glutenvrij, onbewerkt en in kleine hoeveelheden te eten om zo een ritme op te bouwen. Het was waar, wat voelde ik me schoon en energiek de dagen erna!

Mijn tip: besluit je te gaan detoxen doe dan heel rustig aan en plan niet teveel. Je kunt met hoofdpijn en een gebrek aan energie echt niet normaal functioneren.

Ik ben in ieder geval blij dat ik deze ervaring heb gehad en deze er ook weer op zit! 🙂

Comment Section

0 reacties op “Detox review: mijn 7 daagse kuur

Plaats een reactie


*