Page content

article content

Wat is supercompensatie?

Supercompensatie: er is een rechtstreeks verband tussen de hoeveelheid rust die je neemt en de inspanning die het lichaam in staat is te leveren. Om sterker te worden, meer kracht te ontwikkelen, een betere conditie op te bouwen en een training langer vol te houden, is rust namelijk heel belangrijk. Er moet sprake zijn van de juiste verhouding tussen belasting en herstel.

Het eigenlijke trainingseffect, sterker worden, komt pas tot stand in de herstelfase. De uren en dagen na de training.

Definitie supercompensatie

Trainen is ‘het regelmatig oefenen van een sport of vaardigheid’. Regelmatig hoeft hier niet iedere dag te betekenen!

definitie supercompensatie

Door te gaan trainen wordt de evenwichtssituatie (waar het menselijk lichaam altijd naar op zoek is) verstoord. Je lichaam raakt beschadigd. Dat is absoluut niet slecht, je lichaam zal er alles aan doen om te herstellen; het liefst naar een hoger niveau, om zo een volgende verstoring op te kunnen vangen. Dit wordt supercompensatie genoemd.

Supercompensatie is het proces van het lichaam om de volgende ‘verstoring’ op te kunnen vangen. Het zal herstellen, zelfs een stukje sterker dan daarvoor. Zo wordt je de volgende training minder snel moe en kun je meer presteren.

Wanneer je te vaak en te snel achter elkaar aan het sporten bent dan heeft je lichaam niet genoeg tijd om te herstellen. Het kan zo niet sterker worden, maar zelfs kunnen verzwakken. Dit is natuurlijk niet het gewenste trainingsresultaat, het omgekeerde van supercompensatie.

Hoeveel Supercompensatie Nodig

Hoeveel supercompensatie heeft het lichaam nodig?

Wanneer je voor een lange periode stopt met trainen, of een te lange hersteltijd hebt genomen, dan is het effect van supercompensatie alweer afgenomen. Het prestatieniveau zal dan gelijk blijven.

De supercompensatie is echter per persoon verschillend en hangt af van verschillende factoren. Het type belasting, de intensiteit en de opvolgende vermoeidheid van belasting zijn de belangrijkste factoren.

Krachttraining is bijvoorbeeld anders intensief dan cardiotraining. Marathon hardlopers zullen totaal anders herstellen dan power lifters.

Ook de mate van getraind zijn of je leeftijd heeft invloed op supercompensatie. Een ongetraind persoon zal meer spierschade oplopen dan een ervaren sporter. Terwijl een ouder persoon langer nodig heeft om te herstellen dan een jongere sporter.

Luister dus goed naar je lichaam en onthoud de volgende supercompensatie tips:

  • Neem na elke training minimaal 24 tot 48 uur hersteltijd. Een lichte hersteltraining plan je pas na 24 uur.
  • Neem minimaal een dag in de week een volledige rustdag/hersteldag. Liever 2 of 3.
  • Durf een training over te slaan.
  • Accepteer als je een dag iets minder kunt presteren. De volgende training ga je er weer hard tegen aan.

Hoe zorg jij voor supercompensatie? Vind jij de juiste balans tussen training en herstel?