Page content

article content

EMS training Resultaten – Wetenschappelijk onderzoek

EMS training: deze nieuwe manier van trainen is tot op heden nog geen alledaags begrip. Jammer! Gezien de resultaten is EMS toch de toekomst! Waarom zou je in de sportschool nog aan die gewichten hangen en trekken wanneer je zo veel sneller en effectiever kunt trainen met EMS?

Fit & Fast gebruikt de machines van het Duitse bedrijf Miha Bodytec voor de EMS trainingen.

Miha Bodytec onderzoekt continu haar apparatuur en de resultaten van EMS training bij zoveel mogelijk verschillende doelgroepen. En dat is maar goed ook, want zo hebben wij inzicht in enkele wetenschappelijke onderzoeken.

Kom je FF Trainen

Resultaten EMS training op het gebied van krachttraining

Speicher et al. van de Universiteit van Keulen maakten een vergelijking tussen de ‘klassieke’ vormen van krachttraining en EMS training. Het trainingseffect op het gebied van kracht en snelheid was het voornaamste doel van deze studie.

In dit onderzoek werden de prestaties op het gebied van kracht bij alle vormen van krachttraining verhoogd. Maximale kracht was het meest toegenomen binnen de hypertrofie groep (16%), gevolgd door de EMS groep (9-10%).

Enkel de EMS groep vertoonde een significante verbetering in snelheid. De gemeten snelheid verbeterde met ongeveer 30% – significant meer dan bij klassieke vormen van krachttraining (16-18%). De directe invloed van EMS op de snelle spiervezels (fast-twitch) is een mogelijke verklaring voor de toename in snelheid.

Lees samenvatting onderzoek Speicher et al (2008).

EMS Training Resultaten Krachttraining

EMS training resultaten bij hartpatiënten

Fritzsche et al. onderzochten het effect van EMS training op hartklachten in de Cardiology Clinic te Bad Oeynhausen.

De onderzoekers toonden in deze studie een toename tot 96% van de zuurstofopname bij de anaerobe aan. Ook werden een significante stijging van de VO2 max. in combinatie met een daling van de bovendruk/diastolische bloeddruk en een spiergroei van 14% bij constant gewicht gesignaleerd.

De resultaten van EMS training bij hartpatiënten zijn vele malen groter dan met traditionele training mogelijk is, wat veel mogelijkheden biedt voor de behandelingen van patiënten met hartfalen.

Lees samenvatting onderzoek Fritzsche et al (2010).

Resultaten EMS training op vetpercentage

Kemmler et al. vonden bij het onderzoek aan de Universiteit van Erlangen-Nürnberg zeer gunstige effecten op de afname van het vetpercentage.

Zo werd een significante afname van het abdominaal vet aangetoond. Veroorzaker van de beruchte vetrolletjes én (mede) oorzaak van verschillende (welvaarts)ziekten. Daarnaast werd gesteld dat EMS training een zeer kosteneffectieve manier van trainen bij het verbeteren van de lichaamssamenstelling. De resultaten van EMS training op het energieverbruik tijdens de training én de herstelperiode zijn onderschat.

Lees samenvatting onderzoek Kemmler et al (2009).

Wat is EMS - Proefles

Rugklachten en de resultaten van EMS training

Boeckh-Behrens et al. onderzochten het effect van EMS-training op lage rugklachten en andere rug aandoeningen.

De studie toonde aan dat 88,7% van de proefpersonen een vermindering van rugklachten ervaarde, met een significante verlichting van de klachten in 38,8% van de gevallen. Een lichte verbetering van de algemene klachten werd gemeten in 41,9% van de gevallen.

Bovendien leidde de EMS-training in deze studie tot de volgende effecten op proefpersonen: verbetering van gemoedstoestand, toegenomen vitaliteit, verbeterde lichaamsstabiliteit, positieve effecten op hun figuur, ontspannen gevoel na de training

Ook de studie van Vatter toonde een vermindering van rugklachten. Na 6 weken 2 maal per week een EMS training gevolgd te hebben, verminderde bij 82,3% van de proefpersonen de rugpijn, 29,9% was na afloop vrij van symptomen. 40,3% klaagde vooraf over chronische pijn en 9,3% na afloop.

De impulsen van EMS training bereiken de dieper gelegen spieren zodat rugklachten aanzienlijk zullen verminderen. Deze dieper gelegen spieren kunnen bij het gebruik van conventionele trainingsmethoden moeilijker worden bereikt.

Lees samenvatting onderzoek Vatter (2003).

EMS Training Resultaten Spiervezels

 Wat zijn de resultaten van EMS training?

EMS training behaalt in verschillende wetenschappelijke onderzoeken positieve resultaten op het gebied van krachttraining. De dieper gelegen spieren in het lichaam worden aangesproken waardoor verschillende grondmotorische eigenschappen zullen vergroten.

Lichamelijke klachten als hartklachten en rugklachten zullen verminderen. Bovendien zal EMS training een aandeel hebben in afname van het vetpercentage en een diepere aanspanning van spiervezeltypes.

Ongetrainde mensen behalen binnen een zeer kort tijdsbestek significante resultaten als gevolg van EMS training.

Ik wil EMS Training