Page content

article content

Bodytec ervaringen met COPD

In de winter was ze altijd ziek, chronisch verkouden, benauwd, moeite met ademhalen, weinig energie en ontzettend moe. Het duurde vreselijk lang voordat ze hersteld was van een griepje.

Lena had haar eigen theorie bedacht waarom ze zich lichamelijk nooit goed voelde. Het lag gewoon aan haar “slechte weerstand en conditie“, dacht ze, “niet iets om je echt zorgen over te maken”.

Stoppen met roken was een mogelijke oplossing, dan zou ze vast beter in conditie komen. Echter na een paar jaar veranderde er nog steeds niets aan haar lichamelijke gesteldheid en rond haar 35ste kreeg Lena echt ernstige klachten.

COPD: Een chronische longziekte

COPD chronische longziekteNa een bloedonderzoek in het ziekenhuis bleken Lena’s klachten gelinkt te zijn aan een ernstige ziekte: COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). De erfelijke vorm Alpha-1 was bij Lena geconstateerd.

COPD is een chronische (blijvende) longziekte. De longen van iemand met COPD kunnen niet voor genoeg ademhaling zorgen. Er is hierdoor minder zuurstof in het lichaam aanwezig waardoor alle dagelijkse activiteiten vermoeiend en lastig zijn.

Er is helaas geen genezing van deze ziekte mogelijk. Met de tijd zal haar conditie alleen maar achteruit gaan, maar met de juiste training en medicatie kan veel worden bereikt.

Elke ademhaling kost energie en daardoor is bewegen voor iemand met COPD extra inspannend, laat staan sporten!

Lena is nu 61 jaar en wil graag haar verhaal delen
“Het afgelopen jaar heb ik tot 3 keer een longaanval gehad. Het hoesten en de benauwdheid die ik had was hierdoor een stuk erger dan normaal. Gedurende een maand ben ik van de bank naar de wc gelopen. Het liggen deed zeer maar ook het ritje naar de wc was een hel. Al mijn spieren waren weg, ik had constant moeite met ademhalen en daardoor ik had permanent extra zuurstof nodig.”

“Langzamerhand ging het wat beter. Ik moest weer gaan bewegen om mijn lichamelijke gesteldheid beter te krijgen. Dat voelde in het begin helemaal niet fijn en onnatuurlijk omdat ik zo ontzettend benauwd was. Toch wist ik dat het belangrijk is om weer spieren op te bouwen en een betere conditie te krijgen. Hierdoor zal ik uiteindelijk minder snel moe worden, gemakkelijker de dagelijkse dingen doen en sneller herstellen als ik ziek ben.”

Bodytec ervaring met COPD

bodytec ervaring yoga ball“Een volledige workout in 20 minuten?! Dat vond ik perfect klinken. Ik wist niet of bodytec training mogelijk was met mijn ziekte, het leek me bovendien erg spannend. Na navraag en onderzoek bij de arts bleek dat bodytec heel goed mogelijk is met COPD.”

“Heel rustig, zittend op een yoga bal, ben ik begonnen. Na vier bodytec ervaringen merkte ik al verschil. Ik had meer spiermassa waardoor ik alweer een stuk kon lopen, terwijl ik eerder niet eens tot het einde van de straat kwam. Weliswaar op een rustig tempo en met extra zuurstof, maar toch was het voor mij een hele prestatie.”

“Mijn POC rugzakje (rugzakje met extra zuurstof) dat twee kilo weegt, kon ik ook weer dragen. Wat een vooruitgang! Week na week ging het beter en beter, dat motiveerde mij alleen maar om door te gaan. Ik let erop dat ik genoeg slaap, veel beweeg en gezond eet. Naast twee keer per week bodytec doe ik aan yoga en mensendieck. Dit is om mijn spieren weer op lengte te brengen, te stretchen. Ook het mentale gedeelte van yoga vind ik heel prettig.”

“Ik geloof dat als ik niet train met bodytec ik weer veel vaker ziek ben, mijn weerstand is gewoon ontzettend kwetsbaar. Op dit moment heb ik het gevoel dat mijn geest en lichaam steady zijn. Het voelt als een wonder!

“Ik heb mijn leven weer terug! De dagelijkse dingen kan ik net als iedereen gewoon weer uitvoeren. Ik kan me weer bewegen en zelfs (gedeeltelijk) werken. Ik kan nu weer gaan en staan waar ik wil. Weliswaar in mijn eigen tempo, maar ik kan weer functioneren in de maatschappij. Dat geeft een heel voldaan gevoel.”

Bodytec en COPD

De positieve bodytec ervaring bij COPD komt omdat iedereen traint op zijn/haar eigen intensiteit en niveau. Een bodytec training duurt 20 minuten, dat is ook voor mensen met COPD vol te houden. Als je bedenkt dat iemand met COPD ongeveer 50% zuurstof binnen krijgt dan begrijp je dat een uur sporten te lang en te intensief is.

Een effectieve krachttraining van 20 minuten is een perfecte workout voor mensen met COPD.

Heb jij ook COPD, een andere ziekte of aandoening en ben je benieuwd naar jouw ervaringen met bodytec? Neem gerust contact met ons op! Heb je vragen over de ziekte of ervaring van Lena met bodytec training? Lena is blij deze te beantwoorden!